Atuty używania garnków żeliwnych
Garnki zrobione z żeliwa, jak każde naczynia, mają swe negatywy i zalety. Jednak bezsprzecznie możemy stwierdzić, że te drugie o wiele dominują nad pierwszymi.
Author: amir holy
Source: http://www.flickr.com
Jakie są zatem najistotniejsze pozytywy garnków żeliwnych marki Le Creuset? Są trwałe oraz wytrzymałe. Zawdzięczają to rzecz jasna właściwości stopu, z jakiego zostały zrobione. Z całą pewnością możemy rzec, iż są to sagany na całe życie i to dosłownym sensie. Potwierdzeniem może być chociażby fakt, że sam fabrykant opatrzył je gwarancją dożywotnią. Garnki żeliwne Le Creuset są też wielozadaniowe. Odporność żeliwa na niskie a także wysokie temperatury sprawia, iż jeden garnek zdołamy używać na parę sposobów. Możemy w nim tradycyjnie gotować, smażyć bądź dusić, ale również podpiekać dania przy pomocy piekarnika. Poza tym garnki żeliwne nie oddają żadnych substancji, jakie mogłyby wpłynąć na odczucie smakowe bądź woń potraw, w związku z czym idealnie nadają się do marynowania. Są też energooszczędne. Własność ta również łączy się z cechami żeliwa jako materiału wytwórczego. A więc charakteryzuje się on szybkim a także równomiernym nagrzewaniem, jak też optymalnym oddawaniem ciepła całą powierzchnią, co znacznie przyśpiesza proces pitraszenia.
Ostatnia wartość, na jaką należałoby zwrócić uwagę to łatwość utrzymania w schludności. Wielu fabrykantów naczyń żeliwnych zaleca unikania mycia swoich produktów w zmywarce.
Natomiast marka LeCreuset nie wprowadza takiego zakazu. Można bezpiecznie myć jej wyroby w zmywarce, acz mycie mycie witryn warszawa stefpolcleaning ręczne przy pomocy płynu, letniej wody a także gąbki, również nie powoduje żadnych kłopotów.