Drylownice do wiśni
Wszyscy, którzy doceniają pierwotne cechy owoców i kochają stosować je w swojej kuchni w rozmaitych formach, są zmuszeni zmierzyć się z kwestią usuwania pestek, która często jest kłopotliwa i nieporęczna. Czynność ta nie tylko pochłania nasz czas, ale nieraz również i bardzo dużo pracy. Owoce mocno plamią skórę rąk, a wydrążone niedoświadczoną ręką ponadto zatracają swój estetyczny wygląd i słabiej prezentują się w deserach czy ciastach.
Source: garneczki.pl
Znakomitym rozstrzygnięciem tych wszelakich kłopotów są dostępne na rynku drylownice. W głównej mierze używa się drylownice do wiśni (przykłady zobaczysz tutaj: drylownica do wiśni na – owoc ten, ze względu na swoją strukturę, sprawia albowiem mnóstwo kłopotów z usuwaniem pestek.
Drylownica do wiśni sprawdzi się jak najbardziej również bardzo dobrze do czereśni. Wydrążone przy jej pomocy owoce będzie można już bez żadnych problemów użyć do produkcji ulubionych domowych przetworów – wszelkiego typu dżemów, konfitur, powideł, kompotów oraz win i nalewek. Owoce będą ozdobą słodkich deserów, a też rozkosznych ciast – placków, tart, serników, a także mistrzowskich tortów. Drylowane wiśnie wyjątkowo często stają się znakomitym akcentem wytwornych tortów z ciemnego, czekoladowego ciasta. Drylownice ręczne są proste w obsłudze, a ich dodatkowym walorem pozostają nieduże wymiary, które sprawiają, że znajdzie się dla nich miejsce we wszystkich, nawet najmniejszych kuchniach (zmieszczą się w typowej szufladzie na sztućce). Ręczna drylownica z reguły wytworzona jest z tworzywa bakelitowego z elementami ze stali nierdzewnej bądź chromowanej. Można ją szybko umyć, nierzadko nawet w zmywarkach do naczyń. Odrębnym przyrządem do ręcznego usuwania pestek z owoców jest profesjonalna drylownica do jabłek, która służy do usuwania gniazd nasiennych nie wyłącznie z jabłek, ale też np. z gruszek (zobacz również inne akcesoria przydatne w kuchni).
Drylownice automatyczne to natomiast rozwiązanie dla kuchni o większej powierzchni. Z reguły składa się je i przymocowuje do blatu stołu na czas użytkowania. Powiększa to równowagę urządzenia i zapobiega jego przesuwaniu. Mechaniczna drylownica zaopatrzona jest w tłok, poręczny podajnik na owoce i dodatkowy pojemnik kosze narożne na pestki. Jej ostrza przeważnie wyprodukowane są ze szlachetnej stali nierdzewnej. Wśród mechanicznych drylownic na rynku pojawiają się drylownice do śliwek. Są one wyjątkowo potrzebne, ponieważ śliwka to jeden z najczęściej i najchętniej wybieranych do domowych przetworów owoców. Samodzielnie zrobione powidła śliwkowe są niepowtarzalne, podobnie wyśmienite, leciutko kwaśne kompoty czy ciasteczka kruche bądź drożdżowe z dodatkiem śliwek.
Drylownica do owoców z pewnością spełni także swoją funkcję np. jako drylownica do oliwek. Wydrylowane czarne i zielone oliwki są jednym z ukochanych elementów przeróżnych przystawek, sałatek (zwłaszcza uwielbianej przez nie jedną osobę sałatki greckiej), a też np. wytrawnej tarty czy pizzy. Należy zaopatrzyć się w użyteczną i wielofunkcyjną drylownicę, która uprości nam rozmaite kuchenne prace.