Formy do tarty


Tarta to pyszny rodzaj wypieku rodem z Francji, który błyskawicznie uzyskał sławę na całym świecie. Czynnikiem jej sukcesu jest tradycyjny spód z brzegami z kruchego ciasta bądź z typowego ciasta francuskiego (bardzo rzadko piecze się tarty z ciasta półkruchego).
Formy do tarty
Source: garneczki.pl
Podstawowa forma do tarty powinna być owalna i niewysoka, wykończona typowymi, leciutko karbowanymi krawędziami. Tarta to ciasto, które ma wprost nieograniczone możliwości doboru dodatków. Występuje również w wariantach słodkich, jak i wytrawnych. Jednym z najbardziej znanych odmian tarty przygotowywanej na słodko pozostaje popularna już tarta Tatin (odwrócone ciasto z jabłkami, serwowane koniecznie na ciepło, niejednokrotnie z dodatkiem bitej śmietany), tarta czekoladowa, malinowa bądź cytrynowa. W wersji na słono zazwyczaj zajadamy się tartą z kurczakiem, z łososiem, tartą serową albo szpinakową. Zależnie od sezonu dużym sukcesem cieszą się tarty z przeróżnych owoców i  warzyw sezonowych.

Gwarancją udanego wypieku jest odpowiednio dopasowana forma na tartę. Na rynku osiągalnych jest dużo form do pieczenia, wytworzonych z rozmaitych materiałów. W podstawowym wyposażeniu kuchennym na pewno przyda się forma z blachy ocynowanej albo forma z blachy stalowej. Przydatnym wyjściem jest wykorzystanie przez producentów nieprzywieralnych powłok wewnętrznych – np.

Napisaliśmy dla Ciebie niezwykle ciekawy artykuł, zatem nie czekaj dłużej tylko odwiedź nas, a na pewno odnajdziesz ciekawe informacje na omawiany temat.

teflonowych bądź xylanowych. Te oferuje np. wielokrotnie wybierana przez piekących włoska marka Guardini. To, że forma nie przywiera jest o tyle istotna, że kruchutkie ciasto tarty nie wymaga zastosowania papieru do pieczenia ani natłuszczania formy. Formy do tarty (przykłady znajdziesz tu: link) powinny, więc uniemożliwiać ewentualnemu przypalaniu ciasta i być nietrudne w utrzymaniu schludności.



Ogromną sławą cieszą się także formy wyprodukowane z silikonu bądź formy ceramiczne. Forma silikonowa do tarty, dzięki swojej plastyczności i gibkości, gwarantuje niezwykle komfortowe wyciąganie gotowego ciasta na talerz bądź paterę. Formy silikonowe można zwinąć lub złożyć, co jest następnym atutem szczególnie w niewielkich kuchniach. Natomiast forma ceramiczna do tarty lub szklane naczynie żaroodporne do tarty nierzadko mogą być także stosowane, jako naczynie do zapiekania o innym zastosowaniu, w związku, z czym nasz zakup będzie jeszcze bardziej wielozadaniowy. Bogatą i różnorodną ofertę form do tarty proponuje sklep internetowy garneczki.pl.

Czarującym wzbogaceniem naszych doświadczeń z wypiekiem tart mogą być mini-tarty, przeznaczone dla jednej osoby. Do ich przygotowania niezbędne nam będą nieduże foremki do tarty. Na podstawie jednego ciasta kruchego umożliwią one przygotowania indywidualnych tart z ulubionymi dodatkami dla każdego. Małe tarty na słodko będą wyglądać niesłychanie smacznie przystrojone cukrowymi albo czekoladowymi posypkami, puchowymi kremami lub barwnymi polewami.

Author: 5tka PR & Marketing Szeptany