Formy do tarty
Tarta to pyszny rodzaj wypieku rodem z Francji, który błyskawicznie uzyskał sławę na całym świecie. Czynnikiem jej sukcesu jest tradycyjny spód z brzegami z kruchego ciasta bądź z typowego ciasta francuskiego (bardzo rzadko piecze się tarty z ciasta półkruchego).
Source: garneczki.pl
Podstawowa forma do tarty powinna być owalna i niewysoka, wykończona typowymi, leciutko karbowanymi krawędziami. Tarta to ciasto, które ma wprost nieograniczone możliwości doboru dodatków. Występuje również w wariantach słodkich, jak i wytrawnych. Jednym z najbardziej znanych odmian tarty przygotowywanej na słodko pozostaje popularna już tarta Tatin (odwrócone ciasto z jabłkami, serwowane koniecznie na ciepło, niejednokrotnie z dodatkiem bitej śmietany), tarta czekoladowa, malinowa bądź cytrynowa. W wersji na słono zazwyczaj zajadamy się tartą z kurczakiem, z łososiem, tartą serową albo szpinakową. Zależnie od sezonu dużym sukcesem cieszą się tarty z przeróżnych owoców i warzyw sezonowych.
Gwarancją udanego wypieku jest odpowiednio dopasowana forma na tartę. Na rynku osiągalnych jest dużo form do pieczenia, wytworzonych z rozmaitych materiałów. W podstawowym wyposażeniu kuchennym na pewno przyda się forma z blachy ocynowanej albo forma z blachy stalowej. Przydatnym wyjściem jest wykorzystanie przez producentów nieprzywieralnych powłok wewnętrznych – np.
Napisaliśmy dla Ciebie niezwykle ciekawy artykuł, zatem nie czekaj dłużej tylko odwiedź nas, a na pewno odnajdziesz ciekawe informacje na omawiany temat.
teflonowych bądź xylanowych. Te oferuje np. wielokrotnie wybierana przez piekących włoska marka Guardini. To, że forma nie przywiera jest o tyle istotna, że kruchutkie ciasto tarty nie wymaga zastosowania papieru do pieczenia ani natłuszczania formy. Formy do tarty (przykłady znajdziesz tu: link) powinny, więc uniemożliwiać ewentualnemu przypalaniu ciasta i być nietrudne w utrzymaniu schludności.
Ogromną sławą cieszą się także formy wyprodukowane z silikonu bądź formy ceramiczne. Forma silikonowa do tarty, dzięki swojej plastyczności i gibkości, gwarantuje niezwykle komfortowe wyciąganie gotowego ciasta na talerz bądź paterę. Formy silikonowe można zwinąć lub złożyć, co jest następnym atutem szczególnie w niewielkich kuchniach. Natomiast forma ceramiczna do tarty lub szklane naczynie żaroodporne do tarty nierzadko mogą być także stosowane, jako naczynie do zapiekania o innym zastosowaniu, w związku, z czym nasz zakup będzie jeszcze bardziej wielozadaniowy. Bogatą i różnorodną ofertę form do tarty proponuje sklep internetowy garneczki.pl.
Czarującym wzbogaceniem naszych doświadczeń z wypiekiem tart mogą być mini-tarty, przeznaczone dla jednej osoby. Do ich przygotowania niezbędne nam będą nieduże foremki do tarty. Na podstawie jednego ciasta kruchego umożliwią one przygotowania indywidualnych tart z ulubionymi dodatkami dla każdego. Małe tarty na słodko będą wyglądać niesłychanie smacznie przystrojone cukrowymi albo czekoladowymi posypkami, puchowymi kremami lub barwnymi polewami.
Gwarancją udanego wypieku jest odpowiednio dopasowana forma na tartę. Na rynku osiągalnych jest dużo form do pieczenia, wytworzonych z rozmaitych materiałów. W podstawowym wyposażeniu kuchennym na pewno przyda się forma z blachy ocynowanej albo forma z blachy stalowej. Przydatnym wyjściem jest wykorzystanie przez producentów nieprzywieralnych powłok wewnętrznych – np.
Napisaliśmy dla Ciebie niezwykle ciekawy artykuł, zatem nie czekaj dłużej tylko odwiedź nas, a na pewno odnajdziesz ciekawe informacje na omawiany temat.
teflonowych bądź xylanowych. Te oferuje np. wielokrotnie wybierana przez piekących włoska marka Guardini. To, że forma nie przywiera jest o tyle istotna, że kruchutkie ciasto tarty nie wymaga zastosowania papieru do pieczenia ani natłuszczania formy. Formy do tarty (przykłady znajdziesz tu: link) powinny, więc uniemożliwiać ewentualnemu przypalaniu ciasta i być nietrudne w utrzymaniu schludności.
Ogromną sławą cieszą się także formy wyprodukowane z silikonu bądź formy ceramiczne. Forma silikonowa do tarty, dzięki swojej plastyczności i gibkości, gwarantuje niezwykle komfortowe wyciąganie gotowego ciasta na talerz bądź paterę. Formy silikonowe można zwinąć lub złożyć, co jest następnym atutem szczególnie w niewielkich kuchniach. Natomiast forma ceramiczna do tarty lub szklane naczynie żaroodporne do tarty nierzadko mogą być także stosowane, jako naczynie do zapiekania o innym zastosowaniu, w związku, z czym nasz zakup będzie jeszcze bardziej wielozadaniowy. Bogatą i różnorodną ofertę form do tarty proponuje sklep internetowy garneczki.pl.
Czarującym wzbogaceniem naszych doświadczeń z wypiekiem tart mogą być mini-tarty, przeznaczone dla jednej osoby. Do ich przygotowania niezbędne nam będą nieduże foremki do tarty. Na podstawie jednego ciasta kruchego umożliwią one przygotowania indywidualnych tart z ulubionymi dodatkami dla każdego. Małe tarty na słodko będą wyglądać niesłychanie smacznie przystrojone cukrowymi albo czekoladowymi posypkami, puchowymi kremami lub barwnymi polewami.