Idealne patelnie do smażenia naleśników - Sprawdź najlepszą ofertę patelni!


Rondel to podstawowy przedmiot w jakiejkolwiek kuchni. Jest nieodzowna do przygotowania wielu potraw. Patelnie osiągalne na rynku różnią się przede wszystkim półproduktem, z którego są sporządzone. Na ogół kupowane patelnie to te z powłoką teflonową, żeliwną i ceramiczną.


patelnie z żeliwa
Author: Scanpan
Source: www.smakprostoty.pl
Żeliwne patelnie do naleśników to normalny artykuł, pozbawiony chemicznych dodatków i wyrabiany w naturalny, niechemiczny tryb. Patelnie z żeliwa to znakomite przewodnictwo ciepła, jakie równomiernie rozchodzi się po całej powierzchni patelni. Powoli się grzeje i powoli ostyga. To absolutnie odmienna forma smażenia niż w wypadku patelni z aluminium, jakie nagrzewają się szybko i stygną w tempie ekspresowym od razu po zdjęciu z ognia. Odporność to najważniejsza wartość żeliwa. Patelnia żeliwna powinna być wieczna, wystarczy prosta konserwacja, aby służyła nam przez całe życie. Jest wytrzymała na zarysowania mechaniczne, uszkodzenia powłoki, zadrapania.

W czasie smażenia, z żeliwa wytrącają się minimalne ilości żelaza, pierwiastka niezwykle potrzebnego dla ludzkiego systemu. Smażenie na żeliwnej patelni uzupełni niedostatki żelaza. Schludny wygląd naczynia zezwala na podawanie sporządzonych potraw wprost na stół. Umieszczając patelnię z gorącą potrawą na stole, mamy pewność że pokarm długo pozostanie ciepłe.

Po przestudiowaniu omawianego wątku, kliknij na inny polecany serwis (http://www.pizzahut.pl/restauracje/jelenia-gora), który publikuje także interesujące wiadomości - zobaczysz, że wciągnie Cię zupełnie.

Chociaż patelnie żeliwne są ciężkie, to należy to do jej zalet. Ciężar zapewnia stabilność, utrudnia przypadkowe wylanie gorącej treści. Żeliwne patelnie do naleśników wyśmienicie nadają się na jakikolwiek typ kuchenek - żeliwne patelnie do naleśników. Lata użytkowania patelni podwyższają jej własności, zamiast obniżać.


Sekret narastającej z upływem lat jakości smażenia na żeliwie kryje się w jego impregnacji. Impregnowana przez wiele lat patelnia z czasem staje się jeszcze lepsza. Zarówno zapoczątkowanie smażenia na żeliwie, jak zwieńczenie całego procesu potrzebują pewnych powtarzalnych czynności, czyniąc z normalnego zajęcia rytuał - sklep Smak Prostoty.

Wybierając tą patelnię musimy wiedzieć, że nie można myć ich w wodzie, dlatego że potrafią zardzewieć. Żeby umyć żeliwna patelnię powinno się ją przetrzeć suchą szmatką, najlepiej nasączoną oliwą, bądź posypać solą i wycierać szmatką.