Młynek do kawy jako przybory zezwalające na zachowanie niepowtarzalnego aromatu kawy


Zapach świeżo zmielonej kawy jest dla każdego wielbiciela owego napoju autentyczną rozkoszą. Żadna inna nie umywa się do smaku i zapachu rozchodzącego się po jej zmieleniu i zaparzeniu. W wypalanych ziarnach kawy zamknięty jest cały smak i zapach. Zmielenie ziaren kawy pobudza uwolnienie jej najcenniejszych atutów. Dokładnie po paru minutach od zmielenia większość substancji odpowiadających za stosowny smak i zapach kawy ulatnia się, dlatego kawę winniśmy mielić zawsze zaraz przed jej przygotowaniem.


Ażeby móc się napawać niepowtarzalnym smakiem takiej kawy, należy mieć w domu specjalny młynek do kawy.
ziarna kawy
Author: Pay it Forward Photos
Source: http://www.flickr.com

Młynki do kawy (najlepszy młynek (zestaw młynków do soli i pieprzu) do kawy) mogą być ręczne, lub elektryczne. Poniektórzy wielbiciele ciemnego napoju są natomiast zdania, że jedynie ręczne rozdrabnianie kawy przynosi kompletny jej zapach, odczuwalny w naparze. Przy mieleniu ręcznym temperatura ziaren nie podnosi się za bardzo, dlatego też nie ma obawy o naruszenie ich właściwości. Młynki ręczne mogą występować w gatunkach stojących, określonych do powieszenia na ścianie, mogą być wykonane z drewna, porcelany, lub metalu.
W warunkach domowych doskonale sprawdzi się młynek ręczny, albowiem nieczęsto istnieje potrzeba rozdrabniania większej ilości kawy, zezwala na zachowanie niepowtarzalnego zapachu kawy. Automatyczne młynki korzystne będą w każdej kawiarni, bądź domach, w jakich na co dzień sporządzane są duże ilości naparu ze świeżo mielonych ziaren.
Cechą charakteryzującą młynki do kawy jest ich kubatura, a raczej kubatura zbiornika na ziarna i zasobnika na zmieloną kawę.


Oba powinny być hermetyczne i doskonale przylegać do brzegów młynka. Poniektóre młynki nowej generacji posiadają opcję samoczynnego wyłączenia się po zmieleniu. Jest to praktyczna opcja, dlatego że nie trzeba monitorować urządzenia przez cały czas procesu mielenia. Niska prędkość obrotu młynka do kawy pozwala na zmniejszenie niszczenia żaren w procesie rozdrabniania. Dzięki niższym obrotom kawa w czasie rozkruszania ziarna nie traci zapachu i nie przekształca znamiennie własnej temperatury.
Młynki żarnowe są niezwykle dokładne i zalecane przez specjalistów. Można za ich pomocą zmielić kawę dokładnie na taką grubość, której pragniemy.