Na jakie rzeczy zwracać uwagę wybierając drewno do kominka? Co jest najbardziej istotne w tej kwestii?
Drewno do kominków jako opał musi spełniać określone cechy. Co ważne powinno być gęste, twarde i suche. Do kominka najbardziej odpowiednie będą z pewnością kawałki drewna o długości dwadzieścia-trzydzieści centymetrów, najlepiej je przeciąć na pół lub jeszcze drobniej. Wybierając drewno do palenia w kominku, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka ważnych parametrów. Zwracajmy więc uwagę na jego gęstość, na twardość czy łupliwość, oprócz tego ważne będą jeszcze zawartość kory oraz stopień wysuszenia.
Author: kazy79
Source: http://www.flickr.com/photos/kazy79/407479661/
To takie czynniki w dużej mierze decydują o tym jak duży jest płomień, o ilości uzyskanego ciepła i stopniu zadymienia, jaki jest nieodzowną częścią spalania. Im bardziej suche drewno podkłady kolejowe do kominka, tym jest twardsze, więc może oddać większą ilość ciepła, gdyż jest bardziej kaloryczne. Suchsze drewno pali się mniejszym płomieniem aniżeli mokre, ale za to spalanie suchego zajmuje więcej czasu - tu kupisz drewno kominkowe. Przez co, pomimo że więcej kosztuje, to jest bardziej ekonomiczne. Drewno nie powinno posiadać nazbyt dużo kory, ponieważ sporo to zaniża jego wartość opałową. Twarde drewno jednak ciężko porąbać na mniejsze fragmenty.
Żeby rozłupać pień na małe kawałki trzeba użyć dobrze naostrzonej siekiery z ostrzem o kształcie klina. Ponadto mniej wysiłku włożymy w rąbanie, jeśli użyjemy siekiery lżejszej z dłuższym trzonkiem, niż ciężkiej z krótszym trzonkiem. Kaloryczność drewna na opał, to znaczy jego wydajność zależy od gęstości po wysuszeniu. Paleniu dosyć twardego drewna towarzyszy dość mały płomień, lecz za to oddaje on całkiem sporą ilość ciepła. W ten sposób spala się wolniej, dlatego też wymaga rzadszego dokładania. W rezultacie, chociaż droższe, może okazać się bardziej ekonomiczne, na pewno zajmie mniejszą ilość miejsca, aniżeli w przypadku drewna miękkiego.
Żeby rozłupać pień na małe kawałki trzeba użyć dobrze naostrzonej siekiery z ostrzem o kształcie klina. Ponadto mniej wysiłku włożymy w rąbanie, jeśli użyjemy siekiery lżejszej z dłuższym trzonkiem, niż ciężkiej z krótszym trzonkiem. Kaloryczność drewna na opał, to znaczy jego wydajność zależy od gęstości po wysuszeniu. Paleniu dosyć twardego drewna towarzyszy dość mały płomień, lecz za to oddaje on całkiem sporą ilość ciepła. W ten sposób spala się wolniej, dlatego też wymaga rzadszego dokładania. W rezultacie, chociaż droższe, może okazać się bardziej ekonomiczne, na pewno zajmie mniejszą ilość miejsca, aniżeli w przypadku drewna miękkiego.
Duży procentowy udział kory obniża wartość opałową drewna kominkowego. Nabywając więc drewno o sporej zawartości kory, powinniśmy zamówić nieraz nawet trzykrotnie większą jego ilość, niż takiego, co posiada jej mniej (kliknij). Wartość opałowa drewna mokrego jest niezbyt duża, większa część energii cieplnej zużywana jest do odparowania wilgoci. Niezbyt dobrze wysuszone drewno kominkowe będzie się dymiło, więc ciężej je będzie rozpalać. Gdzie najlepiej kupować tego typu drewno? Tylko w specjalistycznych punktach, jest ich dużo w naszym kraju, tak jak przykładowo drewno do kominka Piaseczno.