Naczynia żeliwne
Żeliwo, to uznany od tysiącleci stop żelaza, węgla i różnych pierwiastków. Im więcej w żeliwie żelaza i węgla, tym wyższa jest jego jakość.
Żeliwne naczynia sterylizuje się w piaskowych formach w bardzo dużych temperaturach.
Żeliwne patelnie po wypaleniu są manualnie czyszczone i wygładzane. Żeliwne patelnie cechują się nadzwyczaj długim okresem użytku, z zastrzeżeniem, iż będą odpowiednio wykorzystywane i przechowywane. Należy mieć na uwadze, że żeliwo nie jest trwałe na upadki, jednakże jest odporne na zarysowania. Żeliwnych naczyń mogą używać wszyscy, nawet alergicy. Żeliwne patelnie polecane są osobom ze schorzeniami serca, lub chorobami krwi. Żeliwo pomaga w utrzymaniu odpowiedniej ilości mikroelementów i żelaza w organizmie.
Author: Sylvain Moreau
Source: http://www.flickr.com
Author: Travis Swan
Source: http://www.flickr.com
Patelnie żeliwne jest możliwość używać na każdych odmianach piecyków.
Żeby patelnia z kolorowego żeliwa zatrzymały przez lata właściwości nieprzywierające, warto, od czasu do czasu, przetrzeć je wewnątrz papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym. Patelnie z kolorowego żeliwa są kompletnie niewymagające. Trzymanie się kilku prostych norm, to nadzwyczaj mały koszt w stosunku do tego, co produkt ten oferuje.