Naczynia żeliwne


Żeliwo, to uznany od tysiącleci stop żelaza, węgla i różnych pierwiastków. Im więcej w żeliwie żelaza i węgla, tym wyższa jest jego jakość.


Żeliwne naczynia sterylizuje się w piaskowych formach w bardzo dużych temperaturach.


Żeliwne patelnie po wypaleniu są manualnie czyszczone i wygładzane. Żeliwne patelnie cechują się nadzwyczaj długim okresem użytku, z zastrzeżeniem, iż będą odpowiednio wykorzystywane i przechowywane. Należy mieć na uwadze, że żeliwo nie jest trwałe na upadki, jednakże jest odporne na zarysowania. Żeliwnych naczyń mogą używać wszyscy, nawet alergicy. Żeliwne patelnie polecane są osobom ze schorzeniami serca, lub chorobami krwi. Żeliwo pomaga w utrzymaniu odpowiedniej ilości mikroelementów i żelaza w organizmie.


Stłuczone szkło
Author: Sylvain Moreau
Source: http://www.flickr.com
W sprzedaży jest sporo typów patelni żeliwnych. Naturalne, ekologiczne żeliwo impregnowane jest oliwami roślinnymi, nie posiada powłoki emaliowanej. Kiedy smaży się na prawdziwym żeliwie, powinno się stosować trochę więcej oliwy. Naturalnego żeliwa nie wolno myć zmywać wodą z płynem, gdyż przyswaja detergenty. Patelnie żeliwne powlekane glazurami mniej się utleniają i potrzebują niewielu zabiegów pielęgnacyjnych. Porcelanowa, lub ceramiczna emalia (sprawdź emalia do drewna i metalu) uniemożliwia przywieranie smażonych, duszonych, bądź pieczonych pokarmów. Dzięki użyciu warstewek osłabiających przywieranie, jest możliwość stosować mniejszej ilości oleju, a to wpływa na kaloryczność dania.




Małe dzieci siedzące na polance
Author: Travis Swan
Source: http://www.flickr.com
Patelnie z kolorowego żeliwa można stosować nie tylko do pieczenia i smażenia. Jako że patelnie te są bardzo porządne, gotową strawę można podać w naczyniu na stół. Powinno się jedynie mieć na uwadze, że jeśli zapiekamy w piekarniku w dużej temperaturze, powinno się zsunąć przykrywkę, która posiada rączkę z surowca syntetycznego.


Patelnie żeliwne jest możliwość używać na każdych odmianach piecyków.


Żeby patelnia z kolorowego żeliwa zatrzymały przez lata właściwości nieprzywierające, warto, od czasu do czasu, przetrzeć je wewnątrz papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym. Patelnie z kolorowego żeliwa są kompletnie niewymagające. Trzymanie się kilku prostych norm, to nadzwyczaj mały koszt w stosunku do tego, co produkt ten oferuje.