Naczynia żeliwne


Gotowanie w najlepszych, wyposażonych w idealne technologie naczyniach sprzyja zdrowemu żywieniu. Naczynia żeliwne są drogie, ale nasze zdrowie jest bezcenne.


ekran LED
Author: Blake Patterson
Source: http://www.flickr.com
Żeliwo to budulec nadzwyczaj solidny i odporny na rozmaitego rodzaju uszkodzenia mechaniczne.


żeliwne garnki
Przy właściwym używaniu, nie mają prawa się zniszczyć, nawet jeśli będą wykorzystywane codziennie przez bardzo długie lata.


Naczynia żeliwne z emalią są określone do zdrowego i w pełni dietetycznego przyrządzenia pieczonych i duszonych dań. Solidny korpus naczynia żeliwnego przykrywa gruba warstwa szkliwa w atrakcyjnych barwach na zewnątrz i we wnętrzu naczyń. Naczynia żeliwne i pokrywki naczyń wyposażone są w trwałe uchwyty żeliwne. Interesująca forma naczyń i ich kolorystyka, także wywołują ciekawość. Naczynia żeliwne znamionuje wysoka jakość wykonania, unikatowe wzornictwo i bogata gama kolorystyczna.


Żeliwo zapewnia równe rozprowadzenie ciepła i długie trzymanie wysokiej ciepłoty, zaś emalia ochrania naczynie przed korodowaniem, a potrawy przed przypalaniem.


Wielką zaletą naczyń żeliwnych jest szansa rozgrzania ich do wysokich temperatur, co znacząco polepsza smak przygotowanych w nich potraw. Do mieszania pokarmów w naczyniach żeliwnych, najlepiej stosować łyżek plastykowych, względnie drewnianych, bo nie rysują powierzchni.


Garnki żeliwne stworzone z idealnego materiału, sprawdzą się doskonale na różnego typu kuchence.

Jeśli interesują Cię opisywane w tym artykule kwestie i chcesz przeczytać więcej informacji na taki temat - kliknij tu lampyilampki.pl.

Pomimo tego, że naczynia żeliwne są ciężkie, planowo modelowane dna naczyń nie mają prawa porysować tafli kuchni.




Garnki i patelnie z żeliwa nagrzewają się wolno, ale świetnie zatrzymują ciepło, a to jest potrzebne do dłuższego duszenia pokarmów.


Przyrządzanie żeliwnych naczyń do użytku polega na nasmarowaniu powierzchni naczynia niedużą porcją oleju i rozgrzaniu naczynia w wysokiej temperaturze.


Po pewnym czasie odstawiamy patelnię, by ostygła i wycieramy nadwyżkę oleju.


Naczynia z emaliowanego żeliwa wystarczy po zastosowaniu umyć ręcznie i wytrzeć dogłębnie papierowym ręcznikiem do sucha.