Noże japońskie - wiedza w pigułce


Europejska kuchnia od lat stara się okrasić mnogość potraw i wielorakość smaków, sięgając, po raz następny w historii, po inspirację do krajów azjatyckich jak też Japonii.




Tamtejsza sztuka kulinarna wyspecjalizowała się do tego stopnia, iż, wespół z rozwojem trendów kucharskich powstawały równolegle umyślnie dla nich dedykowane noże jak też akcesoria. W efekcie współcześni Europejczycy, kochający nowości kosmopolici chętni do smakowych doświadczeń, czerpiący natchnienie z kuchni orientalnej – tajskiej, japońskiej – przejmowali jak też przejmują w dalszym ciągu charakterystyczne dla niej noże. Tak dokładnie przyjęły się ostre noże sirou kamo. Są to noże o tyle niebanalne.

Jeśli masz ochotę uzyskać więcej informacji na ten temat, to notka z serwisu (http://www.canadia.pl/) także takie dane posiada, więc kliknij tu, żeby je poznać.

Cechą reprezentatywną noża jest niezwykle specyficzny, układ ostrza. Krawędź krająca jest prosta, natomiast grzbiet, , łączy się z nią łagodnym łukiem. Dzięki takiej konstrukcji noża Miyabi 600 S stał się jednym z ulubionych noży do krajania a także szatkowania warzyw a także owoców (zobacz miyabi 600 s). Kapitalnie nadaje się również do krajania mięsa bez kości.


Fototapety do kuchni, panele
Author: www.przyklejkopety.com.pl
Source: www.przyklejkopety.com.pl


fototapeta


Wielu profesjonalnych kucharzy, trzymając Miyabi noże w dłoni, będzie w stanie z ich pomocą przyrządzić niezwykle złożony jak też skomplikowany obiadek. Często słyszy się, iż nóż ów starcza za wszelkie inne – przeciętne oraz duże – noże kuchenne. Miyabi noże czarują fenomenalną ergonomią krojenia. Czy to krajanie, albo krojenia od siebie, albo też stosowanie techniki wysokiego bądź niskiego krajania nóż ten poradzi sobie wspaniale.




Do używania tego rodzaju noży trzeba się jednak przyzwyczaić. Wschodni nóż wymaga od krojącego otwarcia umysłu jak też wyćwiczenia techniki posługiwania się nim. Staje się wtedy idealnym narzędziem kreatywnego kucharza.