Ostry nóż, czyli bezpieczne krajanie


Wiele osób przeraża idea ostrych noży w kuchni. To zwykła bzdura jak też domowy zabobon.


Jestem w stu procentach pewien, iż taki ktoś nigdy nie miał w dłoniach profesjonalnego noża, dla przykładu kramer knives.




elementy
Source: pixababy.com


Jeśliby miał sposobność chwycić w dłoń dzieło mistrzów kowalstwa, pochodzące z państwa Kwitnącej Wiśni, po czym bez stresu, pośpiechu jak też, co najistotniejsze, uprzedzeń, kroił kilkanaście minut, stwierdziłby, iż nie odda noża za żadne kosztowności. W kuchni, wbrew pozorom, czyhają przeróżne niebezpieczeństwa – pryskający olej, gorąca woda, czy też wywar, grzejące się naczynia, ich mocowania, tępe noże plus mnóstwo drugich utrudnień. Tępe noże to jedno z największych zagrożeń. Tępy nóż łatwo będzie mógł ześliznąć się z krajanego produktu, możemy się za jego sprawą potężnie skaleczyć. Do krajania tępym nożem trzeba niesłychanie dużo energii, by cokolwiek udało się przekroić, bądź poszatkować.


Do tego dochodzi rzecz zdrowotna, o jakiej niewielu w ogóle myśli. Tępy nóż nie jest w stanie skroić danego produktu (mięsa, warzyw, owoców, itp.) bez zmiażdżenia włókien, czy też struktur mikrokomórek, w których zawarta jest kompletna esencja tego, co krajemy – soki, wartości odżywcze surowego półwyrobu. Stępiony nóż wyciska nawet sok na deskę. A im więcej go wydobędzie, tym mniej wartościowy będzie posiłek. Pionierskie noże dla mistrzów kuchni – jest to pierwsze, co przychodzi na myśl w czasie kontaktu z marką Miyabi 5000mcd santoku.




Każdy z tych wyjątkowych noży to majstersztyk, które rzuca na kolana fantastyczną twardością oraz pięknem.

Nie wahaj się - w poszukiwaniu interesującego Cię wpisu kontynuuj klikanie (https://www.patrycjaiwan.pl/) w nowe linki. W końcu zapewne odnajdziesz coś fajnego.

Należy jednakże pomnieć, iż sprawne ich używanie ich wymaga troszkę subtelności jak też ofiarności.