Patelnie żeliwne - następca teflonu
Jeżeli Twój moment oczarowania patelniami teflonowymi właśnie przechodzi kryzys, sugerujemy nowe rozwiązanie. Nowe dla Ciebie, bo świat już od stuleci przygotowuje posiłki w patelniach żeliwnych.
Patelnie żeliwne. Dzięki nim nasza kuchenna rewolucja nabierze nowego znaczenia. Jej wyjątkowe właściwości wyostrzą aromat i smak przyrządzanych potraw.
Zobacz, co zamieszczono w tekście (http://www.marynabialka.pl/pokoje-bialka-tatrzanska) - to też dotyczy takiej samej tematyki, więc zapewne również Cię zaciekawi.
Co godne uwagi, przygotowane na żeliwie posiłki są wzbogacane o minimalne ilości żelaza - pierwiastka niezbędnego do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu, patelnie żeliwne idealnie sprawdzą się dla osób chorujących na serce a także tych z niedoborem czerwonych krwinek.
Żeliwo jest doskonałym przewodnikiem ciepła, oszczędza czas przeznaczony na ugotowanie potraw, a także energię. Wiedzmy, że im starsza patelnia żeliwna, tym lepiej będzie się sprawowała.
Lata intensywnej pracy podnoszą jej właściwości, zamiast obniżać. To nie to samo co teflonowe patelnie, na których z każdym użyciem smaży się coraz gorzej. Gdy mówimy o żeliwie – ta reguła działa w drugą stronę. Sekret wzrastającej z biegiem lat jakości smażenia na żeliwie kryje się w jego zabezpieczaniu powierzchni. Impregnowana przez wiele lat patelnia, z czasem staje się jeszcze lepsza. To, co było dobre od dnia kupna, wciąż pracuje na swą korzyść. Każdy z nas spotkał się z paniami domu, które twierdzą iż najsmaczniejsze potrawy przyrządzają tylko w swojej kuchni, używając swoich garnków i patelni.
Z racji tego iż, patelnie żeliwne maja nieco większy ciężar od pozostałych, opanowanie smażenia pysznych naleśników zajmie troszkę więcej czasu, choć wcale nie jest powiedziane, że nie jest do opanowania – wręcz przeciwnie. Kruchość i zapach naleśników będzie nagrodą za czas przeznaczony na dopracowywanie swych umiejętności.
Jeśli chcemy by nasza patelnia pełniła swoje funkcje przez wiele długich lat, musimy o nią odpowiednio zadbać. Po każdym użyciu trzeba odpowiednio ją osuszyć papierowym ręcznikiem, jednocześnie zapominając o tym, że jesteśmy właścicielami zmywarki – środki chemiczne mogą powodować zniszczenie powierzchni.
Pamiętajmy jednak, że naczynia te nie powinny być wykorzystywane do przechowywania kwaśnych potraw, albowiem wchodzą one w reakcje z żeliwem, czego skutkiem może być metaliczny smak potraw.
Author: Silit
Source: www.smakprostoty.pl
Zobacz, co zamieszczono w tekście (http://www.marynabialka.pl/pokoje-bialka-tatrzanska) - to też dotyczy takiej samej tematyki, więc zapewne również Cię zaciekawi.
Co godne uwagi, przygotowane na żeliwie posiłki są wzbogacane o minimalne ilości żelaza - pierwiastka niezbędnego do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu, patelnie żeliwne idealnie sprawdzą się dla osób chorujących na serce a także tych z niedoborem czerwonych krwinek.
Żeliwo jest doskonałym przewodnikiem ciepła, oszczędza czas przeznaczony na ugotowanie potraw, a także energię. Wiedzmy, że im starsza patelnia żeliwna, tym lepiej będzie się sprawowała.
Lata intensywnej pracy podnoszą jej właściwości, zamiast obniżać. To nie to samo co teflonowe patelnie, na których z każdym użyciem smaży się coraz gorzej. Gdy mówimy o żeliwie – ta reguła działa w drugą stronę. Sekret wzrastającej z biegiem lat jakości smażenia na żeliwie kryje się w jego zabezpieczaniu powierzchni. Impregnowana przez wiele lat patelnia, z czasem staje się jeszcze lepsza. To, co było dobre od dnia kupna, wciąż pracuje na swą korzyść. Każdy z nas spotkał się z paniami domu, które twierdzą iż najsmaczniejsze potrawy przyrządzają tylko w swojej kuchni, używając swoich garnków i patelni.
Z racji tego iż, patelnie żeliwne maja nieco większy ciężar od pozostałych, opanowanie smażenia pysznych naleśników zajmie troszkę więcej czasu, choć wcale nie jest powiedziane, że nie jest do opanowania – wręcz przeciwnie. Kruchość i zapach naleśników będzie nagrodą za czas przeznaczony na dopracowywanie swych umiejętności.
Author: Le Creuset
Source: www.smakprostoty.pl
Pamiętajmy jednak, że naczynia te nie powinny być wykorzystywane do przechowywania kwaśnych potraw, albowiem wchodzą one w reakcje z żeliwem, czego skutkiem może być metaliczny smak potraw.