Przygotuj świetne potrawy dla siebie oraz przyjaciół
Grillowanie może być sztuką. Grillowane dania są smaczne oraz mogą być także soczyste. Wiele zależy od nas.
Najpierw musimy zdecydować się na naczynie bądź urządzenie do grillowania.
To może być po prostu grill duży grill elektryczny lub płyta grillowa. Może to być także patelnia grillowa. Należy wiedzieć, jak jej używać, by potrawy były wyśmienite. W pierwszej kolejności trzeba taką patelnię rozgrzać. Patelnia natychmiast będzie działała świetnie, jednak po mniej więcej trzech miesiącach częstego jej używania patelnia będzie działała jeszcze lepiej. Na tej patelni można grillować prawie wszystko, począwszy od ryb, skończywszy na mielonym mięsie. Jeżeli niedawno kupiliśmy taką patelnię, trzeba nam wiedzieć, iż nie można używać marynat na bazie miodu, jogurtu albo syropu klonowego. Nie wolno również używać gruboziarnistych przypraw.
Author: Jocelyn Kinghorn
Source: http://www.flickr.com
Pamiętajmy, aby rozsmarować nieco tłuszczu na żeberkach patelni, nawet jeżeli smażymy tłuste potrawy. Patelnia Grillowa dość długo się rozgrzewa, w przeciwieństwie do zwyczajnych patelni. Procesu rozgrzewania się patelni nie wolno przyspieszać, gdyż na zbytnio nagrzanej patelni potrawy wyjdą za bardzo suche. Jeśli zaś patelnia będzie nazbyt zimna, dania będą tłuste, ponieważ tłuszcz nie zdąży całkowicie się roztopić. Musimy rzecz jasna wybrać właściwą patelnię. Patelnia, która ma niskie ząbki kompletnie nie nada się do dań tłustych. Jeżeli chcemy, aby potrawy smakowały wyśmienicie wybierzmy patelnię od dobrego producenta.
Tylko wóWCzas możemy śmiało zapraszać znajomych i sąsiadów na doskonałe, wonne, grillowane potrawy. Dzięki patelni nie trzeba posiadać grilla, by radować się chrupiącymi grillowanymi potrawami w domowym zaciszu.