Stwórz przytulny klimat własnej restauracji za pomocą ładnych akcesoriów


Otwarcie własnej restauracji, to wielkie marzenie każdego entuzjasty gotowania.
W pierwszej kolejności trzeba znaleźć właściwe lokalizację. Przyszli restauratorzy często kierują się przy wyborze kosztami najmu pomieszczeń, jednakoż nie jest to najważniejsze kryterium. Dobrze jest również mieć na uwadze topografię rozważanego miejsca.
Restauracja i bar
Author: Nan Palmero
Source: http://www.flickr.com
Co to oznacza?. Niedrogi lokal, mieszczący się na ulicy, którą nikt nie przechodzi, nie przyniesie w przyszłości profitów. Niekiedy w branży gastronomicznej bliskie usytuowanie konkurencji działa na korzyść restauratorów. W przestrzeni miasta tworzą się tzw. zagłębia gastronomiczne. Nie od dziś wiadomo, że ludzie cenią sobie wybór i chętniej odwiedzą rejon, gdzie będą go mieli. Oprócz tego wymarzony lokal powinien być jak najcelniej dostosowany do funkcji, którą będzie pełnił. Im mniej przeróbek będzie wymagać, tym więcej zaoszczędzimy funduszy.Jak szukać właściwego lokalu? Możemy to zrobić na własną rękę, przeglądając setki ogłoszeń lub, jeśli nie dysponujemy wolnym czasem, zlecić poszukiwania agentom z biura nieruchomości. Żaden nowy biznes nie obejdzie się bez biznes planu. To konieczny element całego przedsięwzięcia. Dobrze zaplanowany biznes plan jest bardzo pomocnym narzędziem młodego przedsiębiorcy.



Najtrudniejszą a jednocześnie najprzyjemniejszą kwestią jest urządzenie wnętrza nowego knajpy. Jeżeli sami nie mamy talentu do tworzenia wystroju wnętrz, lepiej zlecić tę część designerom. Oryginalnie urządzone wnętrze, to połowa sukcesu. Druga połowa to oczywiście oferta kulinarna. Oprócz rzeczami widocznymi na sali, takimi jak stoły, krzesła, obrusy, przyprawniki () oraz witryna dębowa zastawa stołowa, musimy też nabyć elementy wyposażenia zaplecza gastronomicznego. Jeżeli mamy fundusze na nowy sprzęt, to dobrze jest zapoznać się z ciekawą ofertą producentów, jeżeli mamy mniej pieniędzy, warto rozważyć kupno sprzętu z drugiej ręki.
Każdy drobiazg w knajpie ma znaczenie i tworzy brand miejsca. Logo, karta menu (poznaj na stronie na decorest.pl), wystrój, nazwa - to detale, które należy dobrze zaprojektować, gdyż wspólnie budują one wizytówkę knajpy.