Szybkowary oraz roboty kuchenne - przedstawienie produktów
Szybkowary to uszczelnione garnki, w których podczas gotowania posiłków następuje wzrost ciśnienia oraz temperatury wrzenia wody, co skraca proces przyrządzenia posiłków. Malaksery, inaczej mówiąc roboty kuchenne albo wieloczynnościowe urządzenia kuchenne przeznaczone są do wykonywania wielu czynności związanych z przygotowaniem dań, dzięki zastosowaniu wymiennych narzędzi i pojemników.
Author: Franklin Heijnen
Source: http://www.flickr.com
Z reguły wykorzystuje się je do: siekania, szatkowania, mieszania, ucierania, wyrabiania ciast czy rozdrabnianie warzyw. Niektóre malaksery mają także wbudowany blender. Szybkowar wynaleziono w 1679 r. Garnek ten wykonany jest z reguły z aluminium lub [Fire TMS] stali nierdzewnej.
W porównaniu z garnkami do duszenia, nowoczesne szybkowary, pozwalają zaoszczędzić czas i oferują szeroki wachlarz opcji szybkiego przygotowywania posiłków wedle gustu konsumenta. W porównaniu z mikrofalówkami, wielofunkcyjne szybkowary - szybkowary - pozwalają zachować w czasie gotowania - wartości odżywcze i walory smakowe bez ryzyka utracenia jego zawartości. Szybkowary można wkładać do zmywarki. Szybkowary posiadają następujące funkcje: gotowanie zwykłe lub gotowanie na parze, smażenie oraz podsmażanie, podduszanie, gotowanie powolne, podgrzewanie z utrzymaniem ciepła potrwa oraz funkcje przyrządzania: zup, owsianek, ryżu, ryb i ciast. W warunkach górskich, szybkowary mogą być niezbędne do gotowania potraw. Na przykład, na wysokości 6000 metrów nad poziomem morza, woda wrze w temperaturze 81 °C. W tych warunkach, przygotowywanie posiłków bez szybkowara jest długotrwałe, jeśli w ogóle możliwe.
W porównaniu z garnkami do duszenia, nowoczesne szybkowary, pozwalają zaoszczędzić czas i oferują szeroki wachlarz opcji szybkiego przygotowywania posiłków wedle gustu konsumenta. W porównaniu z mikrofalówkami, wielofunkcyjne szybkowary - szybkowary - pozwalają zachować w czasie gotowania - wartości odżywcze i walory smakowe bez ryzyka utracenia jego zawartości. Szybkowary można wkładać do zmywarki. Szybkowary posiadają następujące funkcje: gotowanie zwykłe lub gotowanie na parze, smażenie oraz podsmażanie, podduszanie, gotowanie powolne, podgrzewanie z utrzymaniem ciepła potrwa oraz funkcje przyrządzania: zup, owsianek, ryżu, ryb i ciast. W warunkach górskich, szybkowary mogą być niezbędne do gotowania potraw. Na przykład, na wysokości 6000 metrów nad poziomem morza, woda wrze w temperaturze 81 °C. W tych warunkach, przygotowywanie posiłków bez szybkowara jest długotrwałe, jeśli w ogóle możliwe.
Author: Jaume Escofet
Source: http://www.flickr.com
Malaksery to urządzenia niezwykle wszechstronne, wygodne i użyteczne w gospodarstwie domowym. Mają w ostrza ze stali nierdzewnej. W skład robota kuchennego wchodzą ostrza do miksowania, siekania i mielenia oraz dwie różnej grubości tarcze – do szatkowania i do tarcia. Oprócz tego opcjonalnie dostępne są jeszcze trzy dodatkowe tarcze – do krojenia np. frytek albo jarzyn na standardowe paski, do tarcia (np. warzyw albo sera oraz tarcza z dużymi otworami do tarcia. Uniwersalny zestaw akcesoriów usprawnia przyrządzanie dań. Robot posiada funkcję blendera, wyciskarki, sieka i szatkuje, mieli mięso, uciera ciasto. Przy pomocy malaksera można więc zmiksować zupę, przygotować mus owocowy, ubić białka, pokroić warzywa w plastry, skruszyć lód czy rozdrobnić bakalie. Dzięki zastosowaniu metalowej końcówki miksującej - robota kuchennego można używać także do rozdrabniania produktów gorących, na przykład warzyw w gorącej zupie.
Tags: blender, Urządzenia