Zbliża się jesień, przetworów moment, czyli jak zaopatrzyć swoją spiżarnie.
Każda pani domu ma problem w czym ulokować swoje przetwory. Istotne jest, aby sporządzić to w ten sposób, by każdy domownik mógł się w nich odnaleźć, a w środku pomieszczenia panował ład. Większość kobiet z roku na rok robią przetwory. Istotne jest, aby utrzymały się one jak najdłużej, zwłaszcza po pasteryzacji.
Z dawien dawna bardzo dobrymi rzeczami do ulokowania wyrobów, co również mówi moja mama są słoiki. Możemy kupić je w różnych rozmiarach i kształtach. Co zrobić, aby przetwory sprawnie się zapasteryzowały i nie zepsuły się. Najpierw trzeba je bardzo dobrze umyć, a następnie wyparzyć. W tym celu zalewamy je gorącą wodą i potrząsamy, by mogła dotrzeć mniej więcej we wszystkie miejsca. Następnie wysuszyć słoiki.
Jeśli niniejszy tekst Cię zaciekawił, to bez wahania kliknij tutaj oraz sprawdź, co przeczytasz w najnowszej ofercie. On także okaże się warty uwagi.
Pamiętajmy by konfitur nie dawać do zmoczonych słojów.
Drugim sposobem jest nalanie do słoików wody już nie wrzącej i włożenie ich do kuchenki na dwie minuty. Opróżnić wrzątek i wysuszyć. W tym wypadku ryzyko oparzenia jest o wiele mniejsze niż w pierwszym sposobie. Przykrywki również trzeba wyparzyć. Można je włożyć do garnka i zalać wodą i gotować dziesięć minut od momentu zagotowania. Odcedzić i wysuszyć. Skupmy się teraz na pasteryzacji, która nie jest taka prosta. Trzeba pokryć wnętrze garnka gazetą, wstawić do niego wypełnione, ale nie do końca dokręcone słoje.
Odnajdziesz w tym miejscu naprawdę szczegółowe omówienie (http://www.4stronysmaku.pl/kategoria-produktu/whisky-bezalkoholowe/) takiego tematu, zatem należy je szczegółowo przeczytać. Poznasz wtedy sporo ciekawych informacji.
Wlać do gara 2/3 ich wysokości i przygotowywać na malutkim ogniu.
Jeśli niniejszy tekst Cię zaciekawił, to bez wahania kliknij tutaj oraz sprawdź, co przeczytasz w najnowszej ofercie. On także okaże się warty uwagi.
Pamiętajmy by konfitur nie dawać do zmoczonych słojów.
Drugim sposobem jest nalanie do słoików wody już nie wrzącej i włożenie ich do kuchenki na dwie minuty. Opróżnić wrzątek i wysuszyć. W tym wypadku ryzyko oparzenia jest o wiele mniejsze niż w pierwszym sposobie. Przykrywki również trzeba wyparzyć. Można je włożyć do garnka i zalać wodą i gotować dziesięć minut od momentu zagotowania. Odcedzić i wysuszyć. Skupmy się teraz na pasteryzacji, która nie jest taka prosta. Trzeba pokryć wnętrze garnka gazetą, wstawić do niego wypełnione, ale nie do końca dokręcone słoje.
Odnajdziesz w tym miejscu naprawdę szczegółowe omówienie (http://www.4stronysmaku.pl/kategoria-produktu/whisky-bezalkoholowe/) takiego tematu, zatem należy je szczegółowo przeczytać. Poznasz wtedy sporo ciekawych informacji.
Wlać do gara 2/3 ich wysokości i przygotowywać na malutkim ogniu.
Po zawrzeniu musimy patrzeć czy słoiki się zakręciły, chodzi o wklęśnięcie przykrywka, jeśli nie, kładziemy je do góry nogami. Jeśli wszystko jest dobrze, pamiętajmy o oznaczeniu tych słojów, gdyż jest to bardzo istotne. Etykiety na przetwory możemy kupić w każdym sklepie z asortymentem domowym lub w Internecie. Zawsze wybieram kolorowe etykiety oraz pokrywki, które w momencie sprawiają, że magazynek nabiera jesiennych kolorów - sklep takich nalepkach powinniśmy zapisać, co to jest i kiedy to zrobiliśmy. Jest to istotne przy wyszukiwaniu, gdyż zawsze powinniśmy zaczynać najstarszy wyrób rokiem. Przetwory w kuchni to coś niesamowitego, w każdym sezonie możemy delektować się wyrobami, których nie ma w danym sezonie. Jest to też smaczny prezent dla rodziny. Moja mama robi je każdego lata, dzięki czemu wiem jak potrzebne są one w zimie podczas przygotowywania posiłków.