Najbardziej solidne garnki spotkasz w gastronomii. Są trwałe i niezawodne, nie do zdarcia. Pamiętaj, że gwarantują najwyższą jakość


Nim zaczęto wytwarzać garnki gastronomiczne z prawdziwie szlachetnej stali nierdzewnej, używano innych materiałów. Na pierwszy rzut poszła ceramika, a później miedzi i aluminium. W jeszcze późniejszym okresie rozpoczęto wytwarzać garnki żeliwne. Aktualnie prawdopodobnie mamy najdoskonalsze możliwości, bo nikiel i chrom, z którego robi się garnki, bardzo dobrze przewodzą ciepło, co skutkuje tym, że rozkłada się ono równomiernie. Co więcej, tego typu garnki są odporne na korozję.
naczynia
Jakie posiadamy typy garnków gastronomicznych? W sprzedaży możemy rozróżnić trzy rodzaje garnków, czyli niskie, średnie i wysokie. Każdy z osobna jest odpowiedni do właściwego przyrządzania potraw. Niskie są idealne do gotowania nieznacznej ilości pożywienia, jak również do szykowania oddzielnych składników do bardziej skomplikowanego dania. Największy garnek z kategorii niskich może mieć wysokość 20 centymetrów oraz pojemność 39 litrów. Garnki o średniej wielkości maja z kolei pojemność od 2 do 34 litrów. Sprawdź garnek do soków.



To ułatwia odpowiednio je dobrać do konkretnego zadania, do użycia we własnej kuchni czy w restauracji czy jadłodajni. Pojemność garnków wysokich obejmuje od 3 do 100 litrów.

Jeśli zainteresował Cię ten tekst, przeczytaj dodatkowe informacje na ten temat. Najlepiej sprawdź sam pościel bawełna 220x200, odnajdziesz tutaj podobne informacje.

Jednej z większych mogą mierzyć nawet 51 cm i posiadać średnicę do 50 cm. Doskonale się sprawdzają w domach, w których mieszka duża, wielopokoleniowa rodzina. Potrzebne są jednakowoż w restauracjach i pozostałych miejscach, w których trzeba przygotowywać dużo potraw. Design garnków stosowanych w gastronomii nie powinien wzbudzać jakichkolwiek zastrzeżeń. Powinny być zrobione ze wspomnianej na początku stali nierdzewnej. Powinny być zaopatrzone w uchwyty zrobione z tego samego tworzywa. Każdy garnek przeznaczony do gastronomii musi mieć również dodatkową pokrywkę, najczęściej szklaną, również ze stali nierdzewnej. Tego typu garnki mają tez bardzo ciekawe, solidne dno. Złożone jest ono z trzech warstw. Zapewne zaciekawi Cię także .

gotowanie
Author: Sam Howzit
Source: http://www.flickr.com
Pierwsza warstwę stanowi stal nierdzewna, kolejna aluminium, a ostatnią znów stal. Garnki takiego rodzaju w większości przypadków są tworzone w technologii Impast. Dzięki temu charakteryzują się one trwałością, mogą równocześnie równomiernie rozprowadzać energię cieplną. W ten sposób potrawy będą się równomiernie nagrzewać. Dzięki temu możemy mieć pewność, że dania będą się szybciej gotować, co przecież związane jest również z oszczędnością gazu czy energii elektrycznej. Należy też zaznaczyć zalety estetyczne tych garnków, czyli ich ergonomiczny kształt, a także niebywałą funkcjonalność.